Büyük ölçekli iş yatırımlarını, devlet kurumlarını ve özel konutları maddi ve manevi olarak tehdit eden yangın vakalarında, en etkili söndürme ajanlarından biri olan yangın köpüğü, birçok sektörde başarılı şekilde kullanılmaktadır. Farklı yangın türlerinde etkili olması amacıyla üretimi yangının türüne göre yapılan ve müdahale safhasında tam bir etki sağlayan yangın köpükleri, alevlerin hava ile temas etmesini önleyerek, oksijenin yangını yayma özelliğinin bertaraf edilmesini sağlamaktadır.
Köpük Söndürücü
Yangınların başlangıç aşamasında hızlı şekilde algılanarak söndürülmesi prensibi ile çalışan otomatik söndürme sistemlerinde, yangın köpüklerinin alevlerin üzerine örtü gibi yayılarak etkisini kırması, olası büyük hasarların önüne geçilmesi açısından, son derece yararlıdır. Günlük hayatta da yangın köpüğü içeriğine sahip yangın tüplerinin ulaşılabilir yerlerde bulundurulması, yangın anında kullanım kolaylığı için son derece önemli olmaktadır.
Otomatik yangın söndürme sistemlerinde manuel müdahaleyi de mümkün kılan bir prensip ile çok geniş alanlar, yangın köpükleri ile korunabilmektedir. Yangın algılama ve ihbar sistemlerinin entegre edilmesiyle birlikte çok tehlikeli yangınların daha başlangıç aşamasında kontrol altına alınması, yangının büyüme ihtimalinin doğru yangın köpükleri ile bertaraf edilmesi mümkün olmaktadır.
Yangın Köpüğü Nedir?
İçi hava dolu baloncuklardan meydana gelen, oldukça yoğun bir niteliğe sahip bileşim olan yangın köpüğü, esas olarak üç temel maddeden oluşmaktadır. Yangına etki ederken gerekli olan hava, su ve köpük, yangın köpüklerinin esasını oluşturmaktadır. Köpüğün konsantre şekilde belirli orandaki bir su ile karışması ve ardından cihazların yardımı ile hava ile karıştırılması sonucunda, kullanıma hazır hale gelmektedir.
Bünyesinde tuttuğu su ile yüksek derecedeki ısılara karşı dayanıklı olan yangın köpükleri, yakıtların meydana getirdiği yangınlarda da etkilidir. Kullanıldıktan sonra yoğun şekilde yanan cisimlerin ve yüzeylerin üzerini örtecek bir doygunluğa sahip olmaktadır. Yangın vesilesi ile ortaya çıkan zehirli gazlar, yangın köpüğünün içinden geçmeyecek şekilde hapsedilmektedir. Böylece yangın kontrol altına alınırken, müdahale ve kurtarma çalışmalarına katılan kişilerin de sağlıkları tehlike altına alınmadan işlem sonuçlanmaktadır. Yangının söndürülmesi kadar ısınan maddelerin soğutulması ve yangının yeniden alevlenmesinin önüne geçilmesi de hayati önem taşır. Birçok yangının soğutma çalışmalarının yetersizliği nedeniyle yeniden başladığı birçok vaka kayda alınmıştır.