FM200 Gazlı Söndürme Sistemleri
FM200 gazlı söndürme sistemleri, genel olarak söndürme sistemlerinde yer alan ve etkisi ile beraber yangınları kolay bir biçimde söndüren maddedir. Çevre dostu, renksiz, temiz ve elektrik anlamında iletkenliği olmayan bir sistemdir. Tamamen zararsızdır ve bununla birlikte hidrojen, flor ve karbondan meydana gelmektedir. FM200 gazlı söndürme sistemleri bakıldığı zaman,
FM200 gazlı sistemleri ısıyı emerek alevin sönmesini sağlar, arkasında çok fazla kalıntı bırakmaz ve hızlı bir etki sağlar.
Yangın bitiminde oluşacak iş zaman ve ekipman kayıpları en aza indirgenmektedir.
FM gazı 700 dereceden fazla sıcaklıkla kullanılmamalıdır, kullanıldığı zaman gaz bileşiğini oluşturan hidrojen ve flor gibi maddelerin ayrıştırılması sonucunda tehlikeli bir durum oluşturulabilir.
FM 200 Gazlı söndürme sistemleri 700 dereceden yüksek sıcaklıklı yangınlarda kullanılmaz fakat bu sıcaklığın altında kullanıldığı zaman oldukça etkili ve temizdir.
En fazla kullanılan FM 200 yangın söndürme sistemleri insan hayatını zarara sokacak bir işlev oluşturmaz. Yangının olduğu bölgelere püskürtüldüğü zaman en ufak bir zarar oluşturmaz.
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri Özellikleri
FM 200 gazlı söndürme sistemleri özellikleri bakıldığı zaman renksiz ve kokusuz özelliklere sahiptir. Bununla birlikte kısa süre içerisinde yangına müdahale edilmesi ile bilinmektedir. Ateşleme sistemi otomatik olarak olaya müdahale eder ve yaklaşık 8 ila 60 saniyede yangını söndürebilmektedir. FM 200 yangın söndürme sistemlerinin en önemli özelliklerinden biri yanıcı yüzeyde ve farklı ekipmanlarda kalıcı hasar bırakmamasıdır.
Su köpük veya kimyasal toz ile uygulanan yangın söndürme sistemlerinde yangına müdahalede fiziksel açıdan ciddi hasar sağlar bu sebeple FM 200 fazı ile müdahale sağlanan alanlarda yangının bitmesi sonrasında herhangi bir temizliğe ihtiyaç duyulmaz ve elektrikli cihazların bulunduğu alanlarda da bir sorun teşkil etmez.
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri Nasıl Kullanılır?
FM 200 gazlı söndürme sistemleri tüp içerisinde sıvı halde korunan bu sistemde püskürtülen yangını engeller. Kimyasal olarak bilinen bu gaz aslında yangını fiziksel olarak engeller ve yangının üstünü örter. Bir örtü gibi yangını sarar ve böylece söndürülmektedir. Yangının üstünü örten ve buzul niteliğinde köpürtülmüş gaz olarak kullanılan bu madde yangını boğar ve söndürür. FM 200 gazlı söndürme sistemleri nasıl kullanılır bakıldığı zaman,
Yangının üstünü örten bu gaz yangını algılaması ile beraber köpürtme sistemini devreye sokan söndürme sistemi birçok yangında kullanılmaktadır.
FM 200 gazlı söndürme sistemleri nasıl çalışır bakıldığında gazlı söndürme sistemleri otomatik olduğu zaman sensörleri yangını fark eder ve kısa süre içerisinde ateşleyiciyi hazırlar ve püskürtme sistemini devreye sokar.
Alevlerin başladığı bölgeye müdahale edilir ve hava ile yangının arasındaki ilişki kesilir. Bununla birlikte hem mal hem can kaybının önüne geçilir.
Tüp içinde basınç altında bulunan FM 200 gazı açığa çıkar ve böylece yangına müdahale edilmektedir.
Gazın basınç değerini yayınlayan basınç ölçer gösterge ile birlikte kişiler müdahale ederek gazın yenilenmesini sağlar.
FM 200 Gazlı Söndürme Sistemleri Bakımı
FM 200 gazlı söndürme sistemlerinde yangına müdahale sonrasında etrafa renk bırakmaz dumanı engeller ve yangının dağılmasını önler. Bununla birlikte gazlı söndürme sistemlerinin bakımının düzenli olarak yapılması önemlidir. Sistem üzerinde meydana gelen basınç ölçerlerin devamlı olarak test edilmesi sonrasında yangına müdahale edilmişse düzenli olarak gazların yenilenmesi gerekmektedir. FM 200 gazlı söndürme sistemleri bakımı nasıl yapılır, ne gerekir bakıldığı zaman,
Gazlı söndürme sistemlerinin basınç ölçerlerinin sürekli olarak test edilmesi durumunda eğer yangına müdahale edilmemişse düzenli olarak gazların yenilenmesi, eksiklerinin tamamlanması gerekir.
Günümüzde çoğu zaman tüketici olan kişiler riskli durum başa gelmediği sürece tehlikenin ayrımında olmazlar bu sebeple alınan yangın tüplerinin mutlaka senelik bakımının bakılması gerekir.
Otomatik gazlı söndürme sistemlerinde ise düzenli muayene şart olmaktadır ve özellikle resmi görevli kişilerce yapılmalıdır.
FM 200 Gazlı Söndürme Teknik Şartnamesi
FM 200 gazlı söndürme teknik şartnamesi bakıldığı zaman ekipler tarafından incelenerek hazırlanmaktadır. Müşterilerin beklentileri doğrultusunda hazırlanan gazlı söndürme sistemleri şartname içeriğindeki maddelerle uyumlu olmalıdır.
FM 200 gazlı söndürme sistemleri içerisinde aranan özelliklere bakıldığı zaman çalışma prensibi, genel özellikler, ekipmanlar, teknik özellikler, silindir, vanalar, nozullar, projelendirme ile montaj, eğitim, testler, bakım, onarım, tetikleme mekanizmaları, algılayıcı mekanizma, siren, borular, söndürme kontrol paneli gibi birçok bölümden oluşabilmektedir. Tüm bu işlemler şartname ile hazırlanır.
Yangın söndürme sistemleri, bir yangının yayılmasını durdurmak için tasarlanan sistemler bütünüdür. Ayrıca, yangını ve vereceği herhangi bir zararı durdurmayı amaçlayan yangın söndürme sistemleri sayesinde yangının yayılması önlenir. Böylece yangın nedeniyle oluşabilecek kayıplar azalır ve acil durum personellerinin yangına müdahale edebilmesi için onlara zaman tanır.
Yangın söndürme sistemlerine bir örnek olarak, gazlı yangın söndürme sistemi verilebilir. Gazlı yangın söndürme sisteminin başlıca özellikleri şunlardır:
- Sıfır ozon tüketme potansiyeline sahiptir.
- Yangın tarafından işgal edilen alanlarda kullanım için güvenilirdir.
- Yüksek değerli risklere karşı koruma için uygundur.
- Mevcut Halon ve CO2 kontrol sistemleri için kullanılabilir.
- Minimum depolama alanına gereksinim duyar.
- Kullanıldıktan sonra Halon gibi temizleme gerektirmez.
- Alçak bir basınç sistemine sahiptir.
İnsanlar geçmişten bugüne kadar, kendi hayatlarını geliştirmek ile beraber güvenliklerini de sağlama almak için uğraşmışlardır. Güvenlik durumunu dışarıdan gelen tehditler ihlal edebileceği gibi aynı zamanda doğal durumlar da insanlar için tehditler oluştururlar. Doğal bir şekilde oluşan tehditlerin oluşturacakları hasarları, her tehdit için aynı olmamak ile beraber, azaltmak ya da engellemek için birtakım yollara başvurmak mümkündür. Günümüzde bu yollar; gaz ve elektrik kaçağı kontrolleri, deprem sigortaları ve yangın söndürme uygulamaları gibi başlıca önlemlerdir.
Yangın söndürme uygulamaları, oluşabilecek yangınları ortam içerisindeki dumanlar aracılığı ile tespit ederek alarmlar sayesinde sinyal verip ortamdaki insanları uyarabilirler. Bunun yanı sıra, direkt yangına müdahale ederek de kıvılcımları engelleyebilirler. FM 200 gazı da yangın püskürtme işlemleri için en çok kullanılan ve tercih edilen gaz şekillerinden biridir.
Kimyasal olmadığı için gazı yüzeye yapışmaz ve ayrıca bu gazın kullanımı son derece kolaydır. Temizlik gerektirmiyor olması da FM 200 gazının kullanım sonrası ek iş yapmanızı engelleyerek yorulmanızın önüne geçer. Hassas yüzeyler ve elektrikli alanlar için tavsiye edilen en gelişmiş yangın söndürme sistemi gazıdır. Bu nedenle FM 200 gazı, sıklıkla yangın söndürme uzmanları tarafından önerilir.
FM 200 Fiyatları
Gazlı yangın söndürme sistemleri, ilk satın alım için yüklü bir ücret istiyormuş gibi görünebilir. Ancak, yenilenebilir olması, bakımının kolay olması ve püskürtme işlemi sonucunda bir hasar oluşturmaması ile oldukça güvenilir bir fiyat ve performans ürünüdür.
Ayrıca, gazı fiziksel temelli bir gaz olmasından kaynaklı olarak her yüzey için kullanılabilir. Bu da gazlı yangın söndürme sistemini diğer gazlı yangın söndürme sistemlerine göre daha avantajlı kılar. Ek olarak, fiyatının hakkını veriyor olmasını kanıtlayan diğer özelliği ise birden fazla alanda ve hatta hassas alanlarda bile kullanılabiliyor olmasıdır, bu alanlardan bazıları şunlardır:
- Müzeler,
- Sanat galerileri,
- Müzik odaları,
- Laboratuvarlar,
- İlaç depoları,
- Sağlık merkezleri,
- Santral ve elektrik kontrol odaları,
- Arşiv odaları,
- Bilgi işlem odaları,
- Bilgisayar laboratuvarları,
- Ev,
- İş merkezleri.
Birbirinden farklı ve hassas alanlarda kullanılıyor olması, gazlı yangın söndürme sistemlerinin daha çok tercih edilmesine ve kullanılmasına sebep olmaktadır. Güvenli ve konforlu kullanım için FM 200 gazı, oldukça ideal bir yangın söndürme yöntemidir.
FM200 Gaz Dolumu
FM 200 gazı püskürtme uygulanan bölgeye ek bir zarar vermez ve hasar oluşmasına neden olmaz. Elektriği iletmediği için, gazı elektrikli aletler üzerinde bir zarara yol açmaz ve elektrik çarpması gibi problemler ortaya çıkarmaz. Bu özellikleri sebebiyle, insan sağlığını birebir tehdit etmez ve çevreye duyarlı bir gaz olduğu için çevreye de zarar vermez.
Gazlı yangın söndürme sistemlerinin özellikleri arasında öne çıkanlardan biri de son derece kullanışlı olmasıdır. Portatif tüpler ile silindir tüplerde 25 bar basınç altında saklanabilir ve yeniden doldurulabilir olması büyük bir avantaj oluşturur. Yeniden doldurulabilir olması maliyeti oldukça azaltmakta ve kullanıcıların yangın söndürme ürünleri için ek masraf yapmalarını engellemektedir. Gaz dolumu sırasında dikkat edilmesi gerek önemli noktalar ise şunlardır:
Tekrar dolum için bekleyen yangın tüpünün üretim tarihinin 5 yılı geçmemesi gerekmektedir. Bu sürenin aşımı dahilinde tüpteki vana basınç testine alınır, vana içi kontrol edilir ve vananın boğaz contalarına bakılır. Ardından burst disk, elle boşaltma kolu, solenoid vana ve contaları ile güvenlik diskleri kontrolleri yapılır. Kontrol sürecinde bir sorun çıkmazsa yeniden dolum yapılabilir.
Tüp doldurulurken, dolum yapılan alanın sıcaklığı 15-30 derece arasında olması gerekmektedir. Basınç ölçümleri için sıcaklık derecesi oldukça önemlidir.
Yangın tüpünün dolum işlemleri tamamlandıktan sonra 24 saat boyunca gözlem içinde tutulması gerekmektedir. Gaz kaçaklarının önlenmesi ve yapılan dolumun boşa gitmemesi için oldukça önemlidir.
Dolumların yangın tüplerinin alındığı firma aracılığı ile yapılması gerekmektedir. Evde kişiler tarafından dolum yapılması mümkün değildir.